S intolerancí laktózy se v průběhu života může setkat každý. Krátké epizody dočasné formy provází gastroenteritidu neboli střevní chřipku, ale také léčbu antibiotiky. A naopak intolerance laktózy může být jeden z příznaků různých chronických střevních onemocnění a může to být první vodítko k návštěvě a komplexnímu vyšetření dlouhodobých střevních potíží.
Střevní infekce
Typickým projevem střevní infekce je opakovaný průjem. Tím, že se jedná o řídkou vodnatou stolici trvající někdy i dny, dochází ke změně osídlení střevního mikrobiomu i narušení střevní sliznice. Právě tam vzniká enzym laktáza štěpící mléčný cukr laktózu. Podobný problém může také vyvolat léčba antibiotiky. Proto je vhodné se po dobu onemocnění vyhýbat mléčným výrobkům a po nemoci volit kysané mléčné výrobky s obsahem probiotik a v případě nekysaných mléčných výrobků sáhnout dočasně po mléčných výrobcích bez laktózy. Například cottage bez laktózy obsahuje vysoký obsah bílkovin, které je důležité po několikadenním hladovění doplnit. Chutný je na pečivu společně s ořechovým máslem a čerstvým ovocem nebo s kapkou olivového oleje, kampotským pepřem a výraznou zeleninou. Dětem po nemoci můžete připravit jednoduchý tvarohový dezert z tvarohu bez laktózy a smetany ke šlehání bez laktózy. Celý recept si můžete prohlédnout zde.
Chronická střevní onemocnění
Pod chronickým střevním onemocnění si lze představit například Crohnovu chorobu nebo syndrom dráždivého tračníku. Nesnášenlivost laktózy možná pacienti pociťují mnohem dříve, než padne finální diagnóza. Současně se mléčné výrobky jako jeden ze spouštěčů zažívacích potíží nejsnáze detekují ještě před návštěvou lékaře. Což ale neznamená, že máte diagnostiku vynechat, jen můžete zažívání ulehčit ještě před potvrzením. Pokud pociťujete po konzumaci mléka zažívací potíže, zcela ho nevyřazujte, ale zkoušejte, zda zvládáte mléčné výrobky bez laktózy. Úplné omezení konzumace mléčných výrobků totiž nemusí být vhodné řešení kvůli obsahu vápníku, bílkovin a vitaminů.
Zároveň je důležité podotknout, že pokud vám intolerance laktózy prokázána nebyla, ale klasické mléčné výrobky vám nedělají dobře, je v pořádku je nekonzumovat a zařadit mléčné výrobky bez obsahu laktózy společně s potravinami s přirozeně nízkým obsahem laktózy, jako jsou kysané mléčné výrobky nebo tvrdé sýry.
Pooperační stavy a onkologické diagnózy
Aktivitu enzymu laktáza mohou ovlivnit také vnější zásahy do trávícího traktu. Právě chirurgické výkony na tenkém střevě, ale také ozařování a chemoterapie mohou změnit toleranci laktózy. Především u onkologických pacientů je stěžejní výživa a v rámci možností dobrá funkce zažívacího ústrojí. Proto je vhodnější u pacientů klasické mléko vyřadit preventivně a rovnou ho nahradí mlékem bez laktózy. Kysané mléčné výrobky mohou a nemusí být tolerované, je důležité to ale vyzkoušet. Zda se tolerance laktózy obnoví záleží na délce léčby, celkové prognóze a dalších faktorech. Po boji se závažnou nemocí je ale intolerance laktózy to nejmenší.
Akné
V první řadě je důležité si vysvětlit, že pojmem akné není míněno pár drobných pupínků, ale skutečně závažná forma, která ovlivňuje i psychiku jedince. Kromě správné hygieny, volby kosmetiky, časté výměny ručníku určeného pouze na obličej a pravidelné výměny povlečení, může mít vliv i strava a mléčné výrobky. I tady ale platí, že v první řadě je vhodné nejdříve vyřadit mléko a nahradit ho mlékem bez laktózy. K tomu mít vyváženou životosprávu, dostatek vlákniny, tekutin, ovoce a zeleniny, bílkovin, neslazených kysaných mléčných výrobků s obsahem probiotik, sacharidů a minimum jednoduchého přidaného cukru. Pokud kombinace všech těchto prvků nebude fungovat, pak je možné testovat, zda má smysl vyřadit i neslazené kysané mléčné výrobky. Aby nedošlo k nedostatku živin v honbě za zdravější pletí, je vhodné celý postup konzultovat s nutričním terapeutem.
Pro všechny skupiny platí, že je přínosnější konzumovat kysané mléčné výrobky nebo mléčné výrobky bez obsahu laktózy vícekrát denně v malých dávkách a nejlépe jako součást pokrmu. Široký výběr bezlaktózových výrobků nabízí například společnost Meggle. Ve 100 g produktu osbahují 0,01 g laktózy. Na celý sortiment se můžete podívat zde.
Podle míry tolerance jedince může být hůře snášen i samotný bezlaktózovy výrobek, ale stačí ho zakomponovat do pokrmu, kde jsou i další složky a stravitelnost by měla být mnohem lepší. Také je vhodné nezačínat den kávou s bezlakózovým mlékem, ale nejprve se nasnídat a poté pokračovat kávou.
Nezapomínejte také sledovat obaly potravin, kde by se mléko mohlo vyskytovat.